Parcul Național Munții Măcinului

Acești munți aparte, cu înălțimi mai mici de 500m dar plini de surprize, sunt situați în Nordul Dobrogei. Dunărea, Delta și Marea Neagră încadrează acest tărâm binecuvântat pentru a le spori și mai mult farmecul.

Unicitatea Munților Măcinului este oferită, în primul rând, de istoria geologică îndelungată a acestora. Povestea acestor munți începe cu mai mult de trei sute de milioane de ani în urmă când, prin orogeneza hercinică aici s-au ridicat piscuri semețe de aproximativ trei mii de metri altitudine. Ulterior, forțele de eroziune au măcinat acești munți până au ajuns la înălțimile reduse de astăzi.

Particularitățile climatice distincte ale acestui teritoriu, alături de diversitatea geologică și geomorfologică, au creat condițiile optime pentru existența a nenumărate specii de plante și animale. Se consideră că aici pot fi întâlnite mai bine de jumătate din speciile prezente la noi în țară. La biodiversitatea extraordinară contribuie și poziționarea Munților Măcinului pe ruta unui important coridor de migrație a păsărilor călătoare.

Pentru protejarea acestui ținut unic, în anul 1998 s-a propus înființarea Parcului Național Munții Măcinului, pe lângă rezervațiile naturale deja existente. Ulterior, aici s-au desemnat și o serie de situri Natura 2000, venite să confirme importanța europeană a habitatelor, florei și faunei de aici.

De asemenea, istoria locuitorilor acestor meleaguri este una foarte complexă. Datorită acestui fapt aici întâlnim o mare diversitate etnică, începând de la turci, tătari, lipoveni, italieni, greci, care au imprimat comunităților locale nuanțe aparte.